About

Mijn naam is Nando Harmsen. Ik ben met fotografie gestart toen ik een tweedehandse camera voor mijn verjaardag kreeg. Dat was in 1979, toen ik mijn tiende verjaardag vierde. In de jaren die volgden werd fotografie een belangrijke liefhebberij, waarmee ik mijn tijd vulde. Vooral natuurfotografie had mijn interesse, maar ook het fotograferen van events op school, en een enkele “modellen foto”. Uiteindelijk belandde ik in een fotodetailhandel, waar ik bijna vijf jaar als vakantie en weekendverkoper werkte.

In mijn jaren als hobbyist heb ik alles gefotografeerd, van landschappen tot modellen, modeshows, feesten, en een enkele trouwreportage. Ik was heel actief als concertfotograaf waardoor ik leerde omgaan met wisselende lichtomstandigheden en uitdagende omgevingen om in te fotograferen. Een tijd lang was ik een van de huisfotografen van het jongerencentrum de Effenaar in Eindhoven.

Na een rustige periode waarin het gezinsleven een belangrijke rol speelde, kwam fotografie op een laag pitje te staan. Dit was rond de beginperiode van de digitale fotografie, rond de millennium wisseling, en dit deed mij besluiten om het analoge te verruilen voor het digitale. Het duurde tot 2005 voordat ik opnieuw de natuur in dook en landschappen en concertfotografie herontdekte. In 2007 maakte ik mijn eerste digitale trouwreportage en begonnen er langzaam opdrachten binnen te komen, waaronder bedrijfsreportages en bedrijfsportretten.

In de jaren die volgden ben ik intensief bezig geweest met concertfotografie, voor diverse internetmagazines, en werd ik regelmatig gevraagd voor trouwreportages. Aangezien ik al enkele jaren graag verhalen schreef, ontdekte ik dat fotografie en schrijven samen ging. Zo ontstond mijn blog waarin ik over fotografie schreef. Mijn interesse en kennis ging niet ongemerkt voorbij, zodat ik uiteindelijk gevraagd werd voor lezingen en workshops.

Nu, vele jaren nadat ik de de digitale fotografie omarmd had, ben ik zeer actief als trouwfotograaf en landschapsfotograaf. Voor het laatstgenoemde geef ik veel informatieve lezingen voor fotoclubs en geef ik workshops en masterclasses. Vanaf 2017 horen fotoreizen daar ook bij.

Mijn belangrijkste drijfveer voor fotografie is het maken van mooie beelden met een doel. Fotograferen is makkelijk, het is een leuk tijdverdrijf. Als als het ergens voor is, zoals een onvergetelijke trouwreportage, of prachtige natuurbeelden voor aan de wand of in een tijdschrift, of portretten die gebruikt worden in het bedrijfsleven, dan geeft dit voldoening en ben ik blij als de klant tevreden is.

Op dit moment fotografeer ik trouwreportages met Moment Design technieken.
Ik geef workshops over landschapsfotografie in samenwerking met Staatsbosbeheer en natuurfotoworkshop.nl.
Elk jaar verzorg ik twee masterclasses in Frankrijk, in samenwerking met een plaatselijke Chambres d’Hotes La Fougeraie. Jaarlijks organiseer en begeleidt ik fotoreizen naar Lofoten en de Faeröer eilanden (onder voorbehoud).
Ik schrijf reviews van apparatuur voor Cameraland.nl, artikelen voor de website Fstopper.com, en werk regelmatig samen met Photofacts.nl.
Vanaf 2019 ben ik ambassadeur voor het filtermerk Kasefilters.
Een selectie van mijn vrije werk (landschappen) worden aangeboden via werkaandemuur.nl en is te vinden op de website Viewbug.com

Ik werk met de merken Canon, Fujifilm, Really Right Stuff, Gitzo, Thinktank, Profoto, en Kase.

nandoonline is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 17134228